dimarts, 24 d’agost del 2021

Taller i presentació dels nous gegantonets

Tot va començar amb un pregó, tres setmanes abans de la Festa Major del poble, que és el 15 d’agost. La Colla Gegantera de Maials organitzà, del dilluns 2 al divendres 6, un taller de gegantons per a petits i grans, amb la finalitat de fer-los ballar el diumenge 8, dia de la Proclamació de les Pubilles i Hereus. L’horari seria de 7 a 8 del vespre al poliesportiu.

S’hi van apuntar 9 famílies, que es van organitzar en 5 grups, de manera que cada grup faria un gegantó.

Prèviament, un manetes de la Colla ja havia dissenyat un cavallet estable. També un altre equip de la Colla es va organitzar per a fer un sisè gegantó. Així cada pas i cada dificultat s’aniria superant primer en aquesta “figura prototip”. Després als altres grups ja se’ls guiaria i se’ls donaria cada solució, quan calgués.

Van ser 6 dies intensos al taller, també hi vam treballar el dissabte, i a cada casa, però els grups estaven molt motivats. El que va ser un desig dels infants es va convertir en un repte i en un engrescador projecte de família, en el que hi van participar els petits i grans que venien al taller, però també la resta de membres de cada llar, per tal d’aportar ajuda i solucions. Cada penya, a part de fer el cap de la figura, al taller, es va fer el vestit pel seu compte i cada grup es va muntar el seu cavallet, a la mida de la seva canalla.

Finalment, el diumenge 8 d’agost de 2021, a les 7 de la tarda, tots els gegantons van acudir a la plaça, ben acabats i elegants. Van exposar-se en una rastellera llarga, a continuació de la plantada dels gegants del poble.

En acabat, l’acte de proclamació de les Pubilles i Hereus i fet el pregó de Festa Major, tots els participants al taller i els nous gegantons van pujar a l’escenari, tot passant pel mig d’un passadís protocol·lari, que els van fer tots els gegants de Maials. Els infants de cada grup van presentar la seva figura i van explicar com l’havien fet i qui els havia ajudat.

De dreta a esquerra els nous gegantonets són: el Mag Merlí, la Dimonieta Punxeta, la Troll Popi, el Drac Bombolleta, el Maiatxu i el Dimoniet Guirigall. En acabat, des del fons de l’escenari, cada família va disparar un canó de festa, amb confeti, per a celebrar el múltiple bateig.


 

Finalment tothom va baixar de l’escenari, el jove seguici va tornar a desfilar i els nous gegantonets van començar a ballar entre els grans gegants, fins que tots els portadors de les noves figures en van tenir prou, acompanyats dels grallers i tabalers de la Colla Gegantera de Maials.

Teresa Safont. Maials, agost 2021

A continuació podeu veure un vídeo resum de l'activitat.